Како бити сигуран на интернету

Поводом Међународног дана сигурнијег интернета у 2024. години, Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод организовали су такмичење под називом:

„Како бити сигуран на интернету“.

Интернет је важан дио живота у модерном свијету. Када се дјеца/ученици пријаве на интернет код куће или у школи, када користите свој мобилни телефон, када се придруже некој од друштвених мрежа – интернет отвара свијет пун забаве, нових информација и нових пријатеља за дружење. Но, са свим могућностима које интернет доноси, важно је знати како бити сигуран када користите интернет и шта је потребно урадити како би се обезбиједили. Опасности су различите – нпр. крађа лозинке и приступ личним подацима; крађа идентитета; лажно представљање и слично. Такве ситуације се могу догодити свакоме, без обзира на старост. Једини начин да ово спријечимо јесте да водимо рачуна о сигурности, а то је могуће само ако знамо како. Важна нам је сигурност наших ученика, али и њихових пријатеља, родбине, вршњака и то ученицима треба јасно дати до знања.

Такмичење „Како бити сигуран на интернету“ било је усмјерено управо на ту тему да иницира размишљање, како о опасностима које вребају на интернету, тако и о начинима заштите, односно начинима сигурног кориштења интернета. Ове године тема такмичења је била ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА. Било је потребно да размислимо о томе шта је то што дјеца и млади требају знати о вршњачком насиљу на друштвеним мрежама, начинима заштите, те на шта је потребно посебно обратити пажњу. Неке од смјерница су биле:

  • Шта је вршњачко насиље на друштвеним мрежама?
  • Како препознати и коме пријавити вршњачко насиље на друштвеним мрежама?
  • Које савјете би дао пријатељу/ици како да се заштити од вршњачког насиља на друштвеним мрежама?
  • Како поступити у случају да је вршњачком насиљу на друштвеним мрежама изложен твој друг/другарица?

Наш рад није један од награђених, али смо ипак поносни на наше филмске умјетнице.