Историјат 1978-1992

Spisak radnika 1978-1985

Послије великог земљотреса у Бања Луци 1969. године изграђено је насеље Лазарево (некада Буџак). Неколико година послије, указала се потреба и за изградњом основне школе јер је већина дјеце са овог подручја наставу похађало у три смјене у основној школи Иван Горан Ковачић а понекад због недостатка учионичког простора нека одјељења су ишла чак и у Пољопривредну школу. Камен темељац за објекат је постављен у прољеће 1977. године. Грађевинске радове изводило је предузеће ГИК „Козара“ из Бања Луке. Школска зграда са својих 6.530 метара квадратних је потпуно завршена у рекордном року у јесен 1978. год. Наставнички кадар је формиран из основних школа „Владо Витјук“, „Ранко Шипка“ и „Иван Горан Ковачић“. Школу су похађали уценици са подручја Буџака 1, 2, 4 и насеља Чесма и Делибашино Село , укупан број ученика уписаних те 1978.год у ОШ „Ранко Шипка“ износио је 1301 ученик.


У септембру 1980. године у спортској дворани наше школе су одигране неке од утакмица Европског првенства у кошарци за жене КЕП `80 БАЊА ЛУКА. За сјајну организацију и гостопримство Школа је добила специјалну плакету Европске кошаркашке федерације. За ту прилику простор око школе је ограђен и уређен сопственим снагама и залагањем свих чланова колектива и ученика а у дворану постављене телескопске трибине. Иако екипа СССР-а која је била шампион тог првенства и олимпијски првак те исте године своје утакмице није одигравала у нашој дворани најбоља кошаркашица свијета Улиана СЕМЈОНОВА се појавила у дворани наше школе и уз велико одушевљење наших ученика дијелила аутограме.


јануару 1982 год. емитована је прва емисија интерне сколске телевизије. У десет уционица били су постављени ТВ уређаји а програм се емитовао из сколске медијатеке. Интерну телевизију је опремило предузеће из Бања Луке „Руди Чајавец“. Интерна телевизија је емитовала снимљени материјал са других телевизија али и своје прилоге и интервјуе са наставницима и ученицима.
Медијатека је настала као резултат развоја савремене теорије наставе, односно савремене концепције васпитно-образовног процеса. Значајна улога медијатеке јесте припрема и увођење савремених образовних технологија. Медијатека је много више него складиште разних наставних средстава и техничке опреме. Назив медијатека потиче од латинских речи медиум – посредник, средина, свеска, кутија, ормар.


У љето 1984. године у Бањалуци одржавале су се „Мале олимпијске игре БиХ – МОИ”. Мушка екипа наше школе на челу са њиховим тренером и наставником прослављеним рукометним стручњаком Бранком Јанковићем освојила је златну медаљу на рукометном турниру који се одигравао у нашој спортској дворани. Шест година касније, 1991. године, два играча наше школе Драган Марковић и Драшко Пртина су са РК Борац засјели на кров рукометне Европе и постали освајачи ИХФ купа. За ту златну генерацију наше школе играли су још Драшко Будиша, Здравко Гудураш, Вито Ћетковић, Младен Матаија, Новицки Дарио и многи други. Кад смо код рукомета и рукометаша да напоменемо да су Милорад Каралић и Ирфан Смајлагић освајачи златне и бронзане олимпијске медаље били чланови рукометне екипе наше школе.


У прољеће 1985. године испред сколе постављена је спомен биста народног хероја из II свјетског рата Ранка Шипке. Ранко Шипка спада у ред највећих јунака Козаре свога времена.Уз присуство његове најближе родбине, сабораца, друштвено-политичких организација изведен је и културно-умјетнички програм ученика наше школе и војничког оркестра из касарне Козара.


По одлуци извршног одбора Бањалучке општине 10.12.1992. године наша школа мијења назив и добија име писца Борисава Станковића.

——————————————————————————————————————–


Spisak radnika 1986-1992

ИСТОРИЈАТ 1993-2005