Сретна уста су …. сретно тијело

Данас је у нашој школи обиљежен Међународни дан оралног здравља.
Поводом Међународног дана оралног здравља 20.03.2024. године Служба за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Бања Лука, на пригодан начин је обиљежила овај дан у нашој школи. Овај важан дан за здравље зуба код дјеце уприличен је под називом „Сретна уста су …. сретно тијело“, што је и слоган Свјетске стоматошке федерације (ФДИ).
Тим поводом, медицински радници су уз занимљив програм, обавили здравствено васпитни рад са ученицима првог разреда наше школе те подијелили пригодне пакете чији је садржај четкица и паста за зубе те флаширана вода. Том приликом начелник Службе за стоматолошку здравствену заштиту др Зоран Гвозден рекао је да је ОШ „Борисав Станковић “ једна од десет основних школа у којима наша Установа организује рад школских стоматолошких амбуланти.
“Оваква пракса постоји већ дужи низ година те смо данас хтјели дјеци да покажемо колико је важно орално здравље и који је значај правилне и редовне хигијене, како би сачували здравље зуба”, навео је др Гвозден.
Он је нагласио да сваке године 20. марта обиљежавамо свјетски дан оралног здравља низом превентивних и едукативних активности кроз које настојимо да укажемо становништву колики је значај оралног здравља по опште здравље организма.
Превентивне активности треба започети још у трудноћи, јер је каријес инфективно обољење које се са мајке преноси на дијете, али може да утиче и на здравље плода. Такође, одређена обољења усне дупље могу да утичу и на погоршање појединих обољења као што су реуматолошка, кардиоваскуларна, дијабетес и разне друге болести. Здрава млијечна дентиција је изузетно битна за здраву сталну дентицију што касније води здрављу цјелокупног организма.