Посјета изложби о Принцези Бањалуци

Ученици историјске секције наше школе посјетили су данас Специјалну библиотеку за слијепа и слабовида лица Републике Српске и тамо погледали другу самосталну изложбу „Деконструкција Приче о принцези Бањалуци“.

Ријеч је о поставци коју са ауторске стране потписују библиотекарка Јелена Радаковић и предсједница Удружења лектора Републике Српске Александра Савић.

Оно што ову изложбу чини посебном, није само деконструкција постојеће бајке чија главна јунакиња се зове Бањалука, што је са историографске стране и те како битно, него и то што је изложба прилагођена особама са потешкоћама у читању – кроз звук (аудио-дескрипцију), легенде, које су упоредо одштампане на Брајевом писму и стандардној штампи (црном тиску) и по први пут кроз тактилне, односно рељефне цртеже.

Наши ученици су сазнали одговоре на питања –  зашто је барокни пољски писац Хјеронимо Морштин одлучио да главну јунакињу свог дјела назове Бањалука, какву је улогу у свему томе имао јањичар Константин Михаиловић и каква је данас судбина бајке, која је по први пут објављена 1650. године.